Quantcast
Channel: Jyri Häkämies
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

EK esittää lakko-oikeuden rajaamista – ”Lakot työajan ulkopuolella tapahtuviksi”

$
0
0

Ammattiyhdistysliikkeiden kamppailu irtisanomissuojan heikentämistä vastaan huipentui viime keskiviikkona laajaan lakkoon. Hallitus yritti epätoivoisesti hieroa vielä eilen sopua ja tarjota lievempää versiota lakihankkeesta tuloksetta.

Suuria työnantajia edustava Elinkeinoelämän keskusliitto on pitäytynyt sijaiskärsijän roolissaan.

EK arvioi muutama päivä sitten julkaistussa tiedotteessaan, että hallituksen ay-liikkeiden välisestä irtisanomislakikiistasta johtuvat työseisaukset aiheuttivat Suomen kansantaloudelle noin 50 miljoonan euron tappiot. Tappiot arvioitiin EK:n jäsenliitoista ja yrityksistä saatujen tietojen perusteella.

EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen (kok.) mukaan niin hallituksella kuin ay-liikkeelläkin on ollut molemmilla tiedossa, miten tämän solmun saa avatuksi. Hänen mukaan nyt valittu tie ei aja Suomen etua.

Häkämies katsoo, että poliittiset lakot sallivaa lainsäädäntöä on kiristettävä pikaisesti.

— Työnantajan on voitava luottaa siihen, että tehtyjä sopimuksia kunnioitetaan, eikä lakkoja ole työsopimusten voimassa ollessa. Lakko-oikeutta tulisi rajata, koska palkansaajajärjestöt ovat viime vuosina usein käyttäneet poliittista työtaistelua aseenaan, hän toteaa EK:n tiedotteessa.

EK:n mukaan mielenilmaukset on rajattava lyhytaikaisiksi tai työajan ulkopuolella tapahtuviksi. Poliittiset mielenilmaukset rikkovat kuulemma työehtosopimuksilla sovitun työrauhan ja suomalainen työmarkkinajärjestelmä perustuu ennen kaikkea luottamukseen.

— Viime aikaiset työtaistelut osoittavat, ettei ay-liike osaa käyttää oikeuttaan vastuullisesti. Yritysten näkökulmasta on kohtuutonta, että poliittisten lakkojen maksajaksi tulee kolmas osapuoli eli syyttömät yritykset ja niiden työntekijät, EK ilmoittaa.

Palkansaajien tulisi niin ikään käyttää vain vaikutuskeinoja, joilla ei ole mitään vaikutusta. Lakot täytyy järjestää työajan ulkopuolella. Ja jos vain on mahdollista, niin mielellään kotisohvilta käsin, ettei syntyisi turhia järjestyshäiriöitä. Mitäköhän vaimokin siihen sanoisi, jos alkaisi sillä tavalla kotona lakkoilemaan?

Minusta oikeasti tuntuu siltä, että EK:ssa on ymmärretty väärin, mitä sana lakko merkitsee. Valaisen siis hieman asiaa. Lakko on työntekijöiden yhteisellä päätöksellä sovittu töistä pois jääminen, jonka tarkoituksena on tavallisesti painostaa työnantajaa tai poliittisia päättäjiä.

Ja eikö tässä tapauksessa juuri hallituksen kautta valtaansa käyttävä EK ole itse se taho, joka pyrkii heikentämään pienissä yrityksissä työskentelevien irtisanomissuojaa ja haistattamaan pitkät aikaisemmille työehtosopimuksille?

 

Lisää aiheesta: 

Puheenvuoro: Näkökulma: Hallitus neuvotteli kompromissin itsekseen – mutta se ei kelvannut

Soundcloud: Martti ja Tuomas maistelevat - Turhaa turinaa päivän uutisista

0

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Trending Articles